Conceptul de domeniu web explicat în termeni simpli
aprilie 3, 2023Tendințe în găzduire web – explorează evoluția
iulie 25, 2023Primul lucru pe care îl faci când ai nevoie să cumperi ceva, sau îți este foame, este să deblochezi telefonul. În zilele noastre, timpul este prețios și sunem în continuă căutare pentru a ne satisface nevoile cât mai rapid posibil. Cel mai accesibil device ce ne sare în ajutor se află chiar în buzunarele noastre. Acest mic ajutor a devenit un prieten de nădejde pentru rezolvarea imediată a problemelor.
Limbajele de programare pentru aplicații mobile sunt în continuă dezvoltare, și se bucură de un public din ce în ce mai mare. Dispozitivele mobile sunt acum utilizate nu numai pentru distracție, ci și pentru business. Majoritatea companiilor iau în considerare dezvoltarea de aplicații mobile pentru întreprinderi, așa că este necesar să tii pasul cu ultimele tedințe.
Când începi să dezvolți o aplicație mobilă, trebuie să tii cont de mai multe aspecte: funcționalitate, cost, optimizare și adaptabiitate. Anul 2023 a adus două opțiuni noi, pe care le vei întâlni mai frecvent, și anume dezvoltarea nativă și compatibilitatea cu mai multe platforme. În orice caz, există limbaje de programare pentru aplicații mobile populare ce te ajută să tii cont de toți factorii importanți.
CONȚINUT:
Swift
Este un limbaj de programare utilizat pentru a dezvolta aplicații compatibile cu iOS, macOS, tvOS sau watchOS. Funcționează perfect cu platforme precum Cocoa și Cocoa Touch, și îți oferă posibilitatea de a crea atât aplicații native, cât și aplicații web.
Cel mai mare avantaj cu care vine la pachet acest limbaj de programare este că nu ai nevoie de foarte mult cod pentru a vea rezultate optime. Scopul său principal este de a fi un limbaj puternic și ușor de înțeles. De asemenea, a fost gândit pentru a îmbunătății productivitatea și pentru a oferi experiențe calitative în ceea ce privește dezvoltarea aplicațiilor pentru ecosistemele Apple.
Avantaje ale utilizării Swift în detrimentul celorlalte limbaje de programare pentru aplicații mobile:
- Cod și sintaxă simplu de citit;
- Securitate îmbunătățită;
- Viteză mare, ajunge la performanțe de C++;
- Mod simplificat de a rezolva potențialele erori din cod;
- Oferă o gestionare securizată a memoriei;
- Biblioteci conectate automat la versiuni actualizate și atașate aplicației.
Dezavantaje ale utilizării Swift:
- Este folosit în mare parte pentru aplicații compatibile iOS, ceea ce duce la o scădere a popularității sale printre utilizatori;
- Compatibilitate scăzută cu versiunile anterioare.
Kotlin
Următorul pe lista noastră de limbaje de programare pentru aplicații mobile este Kotlin. A fost dezvoltat de JetBrains, o companie de software din Rusia, în anul 2011. A primit acceptul oficial din partea Google abia în 2017 pentru dezvoltarea aplicațiilor compatibile cu Android.
Kotlin este un limbaj de programare static tipizat, proiectat să fie compatibil cu ecosistemul Java deja existent. Oferă utilizatorilor săi o sintaxă concisă și ușor de citit, ceea ce îl face mai simplu de înțeles față de Java.
Avantajele prezentate de Kotlin:
- Compatibilitate cu bibliotecile Java;
- Suportă atât stiluri de programare orientate pe obiecte, cât și stiluri funcționale;
- Compilează în bytecode, ceea ce înseamnă că poate fi rulat pe orice platformă acceptată de Java.
Dezavantaje majore:
- Datorită vârstei sale fragede, Kotlin are mai puține biblioteci față de Java;
- Având lansarea oficială în 2017, comunitatea sa de dezvoltatori este foarte mică;
- În medie, compilarea pentru Kotlin poate dura între 30% și 40%mai mult decât Java.
JavaScript
Cel mai popular limbaj de programare din lume. În mare parte, este utilizat pentru a crea aplicații mobile, pagini web interactive, și chiar dezvoltare pe partea de servere. Inițial, a fost dezvoltat pentru a adăuga funcționalitate paginilor web și a evoluat într-un limbaj versatil pentru aproape orice.
JavaScript rulează cu React Native, ce este un cadru open-space, compatibil cu mai multe platforme pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile sau de desktop. Acesta din urmă acceptă platforme precum Android, iOS, macOs sau Windows, permițând utilizatorilor să se folosească de bibliotecile React în afara browserului. Astfel sunt create aplicații ce au acces deplin la API-urile de sistem ale platformei.
Avantaje ale utilizării JavaScript în detrimentul celorlalte limbaje de programare pentru aplicații mobile:
- Aplicațiile JavaScript nu necesită instalare pe device-ul utilizatorului;
- Este acceptat de browsere de pe orice sistem de operare, și nu se vor crea impedimente la lansarea acestuia, fie că este vorba de un computer sau dispozitiv mobil;
- Se bucură de o infrastructură dezvoltată cu o mare varietate de biblioteci.
Dezavantaje ale utilizării JavaScript:
- Este imposibil să știi dacă programul rulează până ce nu este realizată execuția lui completă;
- Lipsa de performanță în comparație cu aplicațiile native sau cele compatibile cu mai multe platforme;
- Nu acceptă opțiunea de a lucra cu fișiere sau cu fluxuri de intrare și ieșire.
Dart
A fost dezvoltat de Google în anul 2011 pentru crearea aplicațiilor web, mobile sau desktop. Oferă un set robust de instrumente ce duc la o performanță crescută. Printre aceste instrumente se numără: un sistem de gestiune a pachetelor (pub), un compilator, un debugger și un editor de cod (Dart DevTools).
Avantaje principale:
- Este un limbaj de programare acceptat de Google;
- Este strict în ceea ce privește sintaxa, deci va fi mai dificil să faci greșeli când codezi în Dart;
- Dacă creezi același program în JavaScript și în Dart, vei observa imediat rapiditatea cu care va funcționa codul în Dart.
Dezavantaje semnificative:
- Are o singură paradigmă de obiecte (clase);
- Nu poți redenumi o funcție fără să scrii o altă declarație de atribuire;
- Este un limbaj relativ nou pe piață, deci nu se bucură de prea multă popularitate printre dezvoltatori.
C#
Se pronunță „C sharp” și este unul dintre cele mai vechi limbaje de programare pentru aplicații mobile. A fost dezvoltat între anii 1998 și 2001 de către un grup de ingineri de la Microsoft. Este utilizat în mare parte pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Microsoft.NET Framework, și este folosit în Xamarin.
Avantaje notabile oferite de C#:
- Este cel mai promițător limbaj de programare pentru începători;
- Se bucură de atenția unei comunități mari de programatori;
- Fiind dezvoltat de Microsoft, este actualizat periodic și îi sunt rezolvate erorile în cel mai scurt timp.
Dezavantaje ale utilizării C#:
- Poate fi utilizat gratuit de către studenți, programatori individuali sau întreprinderi mici. Companiile mari trebuie să achiziționeze licențe speciale;
- Dezvoltarea aplicațiilor sunt limitate la platforma Microsoft.NET.
Pentru a încheia, trebuie menționat că aceste limbaje de programare pentru aplicațîi mobile sunt cruciale în ceea ce privește crearea și implementarea soluțiilor tehnologice. Fiecare limbaj are caracteristicile sale, puncte forte, dar și minusuri. Este important să cunoști foarte bine produsul pe care vrei să îl realizezi, scopul acestuia și mijloacele de care dispui, pentru a face cea mai bună alegere.